News
ArquitecturaPassivhausSostenibilitat

GMG finalitza una casa passiva de fusta a Bellver de Cerdanya

GMG 17/04/24

El passat mes de desembre vam finalitzar un habitatge unifamiliar construït amb fusta a Bellver de Cerdanya. Es tracta de la casa unifamiliar més sostenible que hem realitzat fins ara a GMG, doncs no tant sols és molt eficient energèticament sinó que té una producció d’energia elèctrica que triplica la que necessita i, a més a més, està construïda principalment amb fusta pel que es redueix molt la seva empremta de CO2.

La composició volumètrica cerca la màxima simplicitat formal i vol homenatjar les construccions a dues aigües autòctones de la Cerdanya. Les dues aigües i les façanes laterals són negres, els dos testers són de fusta natural i de vidre.

Des d’aquest senzill punt de partida, l’edifici va guanyant riquesa en els seus testers i sobretot a l’interior. El tester nord que dona façana al carrer, organitza l’accés a la casa i les obertures principals de les habitacions. Quan la casa es tanca, es torna cec protegint-se del nord. El tester sud en canvi, contrasta amb l’anterior, obrint-se tot el que pot a les espectaculars vistes de la Tossa d’Alp i del Cadí. La pròpia arquitectura controla l’exposició solar, permetent l’entrada del sol a l’hivern i impedint-la a l’estiu gràcies a un gran porxo i a un entramat metàl·lic que serveix també per facilitar el manteniment dels grans envidraments.

Les façanes laterals a est i oest preserven la intimitat amb les cases veïnes i eviten l’exposició solar a l’estiu. Per això les obertures adopten les proporcions petites de les cases tradicionals i es disposen de manera estratègica per donar pinzellades de llum i de paisatge a les diferents estances interiors.

Finalment, la simplicitat exterior contrasta amb un interior ric en proporcions,  perspectives vistes i lluminositat, que va guanyant potència a mesura que ens acostem a la zona de dia.

Funcionalment la casa proposa solucions que trobem als refugis d’alta muntanya. Tot i que la casa no la necessita, té una llar de foc que es pot gaudir tant des de l’interior com des de l’exterior. Així, les habitacions infantils queden comunicades per un altell comú i l’espai de piques de bany és també comunitari i obert a un estudi en doble espai. Quan en un futur els programes de necessitats evolucionin, aquests espais es podran adaptar incrementant la seva privacitat.

L’eficiència energètica l’hem portat al màxim nivell. El vas del soterrani de formigó, s’ha aïllat tèrmicament del terreny per si es vol donar un ús diferent al de garatge. La resta de la casa és de fusta de proximitat, tant l’estructura de CLT com els seus acabats interiors i exteriors. Les façanes i la coberta són ventilades i estan aïllades amb llana de roca. En els testers la fusta és natural, en canvi en les façanes laterals hem utilitzat fusta carbonitzada, seguint la tècnica mil·lenària del Japó per garantir la durabilitat de la fusta sense manteniment. El color negre d’aquesta fusta ens dona continuïtat amb les teules fotovoltaiques que ens resolen la captació solar, respectant les ordenances locals de la Cerdanya que ens obliguen a integrar els panells solars en el mateix pla de la pissarra.

A nivell d’instal·lacions la casa s’escalfa i produeix aigua calenta sanitària amb un sistema d’aerotèrmia per terra radiant. Com que els estius són cada vegada més extrems, el sistema pot actuar com a sòl refrescant.

La ventilació de la casa és de doble flux amb un recuperador entàlpic de calor i l’aire de renovació s’agafa a través d’un pou canadenc que transcorre enterrat dins del terreny, pel trasdós dels murs de contenció. A la cuina s’ha instal·lat una campana de filtratge amb filtres de carboni actiu per evitar llençar l’aire climatitzat a l’exterior.

Les teules fotovoltaiques produeixen 15KW de potència elèctrica i la casa disposa de bateries d’acumulació per la nit o pels moments de baix assolellament. Gràcies al bon comportament tèrmic de la casa i de la seva capacitat de producció fotovoltaica, l’habitatge es pot mantenir temperat quan no s’utilitza i quan es vol utilitzar en ple hivern, tant sols es necessiten remuntar uns 3ºC de temperatura. Per aconseguir-ho només es requereix ordenar la consigna a través del sistema domòtic comandat des del mòbil, quan s’inicia el trajecte d’anada a la casa. Els excedents de la producció elèctrica es destinen a compensar els consums de la primera residència, utilitzant la casa com a bateria virtual.

La rampa d’accés al garatge disposa de calefactors per facilitar l’entrada i sortida del garatge en cas de nevada intensa i tota l’aigua provinent del desglaç i de la pluja es recull en una cisterna soterrada pel rec de la jardineria, que és de baix manteniment.

Des de GMG volem agrair la implicació d’en Jordi i la Virgínia de la constructora Obres Lles de Cerdanya, a tots els industrials que han format part de l’equip d’obra, en especial a en Xavi i en Jaume de la fusteria Braipont de Bellver, els qui més feina han fet amb un resultat immillorable, i també a l’Abdó, l’arquitecte tècnic per la tasca feta des de la Cerdanya.

I per davant de tot, moltes gràcies Bernat per la confiança que has dipositat en GMG a l’hora de desenvolupar aquest apassionant projecte. Ens has proposat un repte i ens hem posat al teu costat intentant millorar sempre el present. Esperem haver estat a l’alçada de les circumstàncies!

Treballem per la sostenibilitat, mitigar el canvi climàtic i deixar un món millor a les futures generacions.
Treballem junts
Contacta amb nosaltres

Posa't en contacte amb nosaltres i planificarem la millor manera de treballar junts

gmg@gmg.cat
T. (+34) 93 786 92 45
Carrer Unió 1, 1r
08221 Terrassa (Barcelona)

Apunta't per rebre les nostres notícies