Diagnosi i estratègies de l’actuació urbanística
En el camp de l’urbanisme l’anàlisi i diagnosi prèvies i la definició d’una estratègia de desenvolupament encertada són molt importants per garantir un bon resultat en la transformació d’un àmbit. Propostes molt interessants des del punt de vista de l’ordenació urbanística han fracassat o han quedat encallades per no haver plantejat una estratègia correcta pel que fa a la seva viabilitat o una gestió urbanística adequada.
En aquesta línia, la Diputació de Barcelona ha encarregat a GMG dos estudis centrats en àmbits que mai han pogut completar la seva transformació urbanística per causes diverses, un sector industrial al municipi de Gaià i una urbanització residencial de baixa densitat a Sant Celoni. En ambdós casos, la inviabilitat econòmica i sobretot una estructura de la propietat complexa han impedit completar la urbanització i obtenir solars susceptibles d’obtenir llicència d’obres. L’objectiu d’aquests treballs és definir les possibles alternatives d’actuació que poden plantejar-se per resoldre aquesta situació.
L’estudi de diagnosi i estratègies del polígon industrial de Gaià es va lliurar a l’Ajuntament el passat mes de juny. En ell es plantegen diferents vies per resoldre el problema, basades en diferents estratègies de gestió (execució de la urbanització per fases, divisió poligonal) o retrocedint per modificar el planejament ja aprovat (modificació del pla especial o fins i tot del planejament general per desclassificar una part del sector).
L’equip de GMG ha realitzat anteriorment nombrosos estudis per donar viabilitat a sectors i polígons i resoldre situacions similars a aquesta, com en el cas del PMU Vapor Cortès de Terrassa, el sector del PERI Hort d’en Coques, a Riudoms, o el del sector Estartit Residencial, a Torroella de Montgrí.