Transformació d’un paller en habitatge
Sosteniblitat també vol dir reutilitzar, aprofitar elements preexistents enlloc d’emprar-ne de nous. En aquest cas el projecte realitzat per GMG ha permès transformar en habitatge l’antic paller d’una casa de poble, prop del Pirineu aragonès.
El criteri de la rehabilitació ha estat respectar al màxim les preexistències, conservant les parets de pedra, recuperant les obertures originals, i afegint un altell en el mateix lloc on antigament hi havia un forjat de bigues de fusta.
La teulada i les fusteries de les finestres són noves, amb materials actuals que proporcionen un bon grau d’aïllament. Però com que no es modifiquen les parets de pedra vista existents ni el volum construït, des de l’exterior la intervenció passa desaparcebuda, integrant-se totalment amb els edificis de l’entorn.
En canvi l’interior aconsegueix, amb molt pocs elements, la funcionalitat necessària perquè aquest espai fins ara en desús torni a ser utilitzable. Els principals materials de construcció emprats, la fusta i la pedra, contrasten amb el nou equipament de l’habitatge (mòduls de cuina, electrodomèstics, llar de foc) d’acabat metàl·lic, que han estat pensats com a elements autònoms, independents de l’edificació.
Des de GMG entenem que reciclar el teixit urbà existent sempre és preferible que ocupar més sòl amb edificacions de nova planta, perquè urbanísticament és més sostenible tant des del punt de vista ambiental (s’evita ocupar espai lliure, i per tant es conserven els seus valors naturals), econòmic (no cal extendre les xarxes i serveis, i per tant hi ha un estalvi de recursos) i social (s’ocupen edificacions existents que en cas contrari quedarien en desús).